Terkini

/

KENYATAAN RASMI

Mahasiswa KEADILAN Malaysia

Mogok Doktor Kontrak: Isu Serius Harus Diselesaikan Segera

Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM) melihat penganjuran Mogok Doktor Kontrak yang dikatakan akan berlangsung pada 3-5 April 2023 sebagai isyarat yang jelas bahawa isu doktor kontrak yang serius ini harus ditangani oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan sifat sense of urgency.

Baca Lanjut »

Ini Bukan Zaman Purba, UiTM Perlu Lebih Terbuka: Ruang Berwacana Perlu Lebih Luas

Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM) mengambil maklum dengan halangan penganjuran Jelajah Mansuh AUKU yang dianjurkan oleh Ikatan Mahasiswa Demokratik Malaysia di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Shah Alam pada 30 Mac 2023 (Khamis). Kami sangat kesal dengan tindakan pihak pentadbiran UiTM yang menghalang kumpulan mahasiswa ini yang hanya ingin menganjurkan wacana berkait AUKU.

Baca Lanjut »

Kesatuan Mahasiswa, Satu Impian Menuju Realiti

Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM) menyambut baik perubahan yang diketengahkan di dalam Majlis Perutusan Tahun Baharu 2023 oleh YAB Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin. Kami menyokong sepenuhnya apabila YAB Menteri menyentuh mengenai Kesatuan Mahasiswa di dalam ucapannya.

Baca Lanjut »

Mahasiswa Keadilan Dengan Kerjasama Pertubuhan Angkatan Demokrat dan Mahasiswa Harapan Lancar Galang Dana Bantu Mahasiswa Terkesan Banjir

Berikutan bencana banjir yang melanda Pantai Timur terutamanya negeri Kelantan dan Terengganu, Mahasiswa Keadilan Malaysia dengan kerjasama Pertubuhan Angkatan Demokrat dan Mahasiswa Harapan telah melancarkan Misi Bantuan Respons Bencana 2.0. Misi ini fokus untuk membantu mahasiswa yang terkesan banjir di sekitar kawasan universiti-universiti yang terjejas.

Baca Lanjut »

Universiti Bukan Lubuk Menabur Habuan Politik!

Pada 18 September 2022 yang lalu, seorang ketua bahagian bagi sebuah parti politik di Malaysia dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Umum mengetahui, universiti adalah sebuah institusi awam yang digunakan sebagai tempat untuk melahirkan pelbagai jenis tenaga pakar di kebanyakan sektor. Namun, kini universiti telah dijadikan sebagai ghanimah bagi sesetengah parti politik di Malaysia.

Baca Lanjut »