Transformasi Kebajikan Mahasiswa: Keperluan Mendesak Peningkatan Elaun Kolej Profesional MARA

Dalam perjalanan pendidikan yang mencabar, mahasiswa adalah nadi penting yang membina asas keunggulan negara. Kepentingan elaun mahasiswa Kolej Profesional MARA menjadi penentu dalam memastikan para mahasiswa mendapatkan sokongan yang sewajarnya. Namun, hakikat semasa telah membuktikan bahawa elaun bulanan yang diterima tidak lagi setaraf dengan peningkatan kos sara hidup yang meruncing. Realiti kini menunjukkan bahawa para mahasiswa tidak hanya memerlukan dana untuk membayar yuran semester, tetapi juga perlu menyediakan keperluan asas serta makanan harian. Elaun yang diberikan terasa sudah tidak mencukupi dengan cabaran semasa yang semakin meningkat.

Bahagian Pendidikan Tinggi MARA seharusnya memainkan peranan penting dalam memberikan pertimbangan yang adil. Sudah tiba masanya untuk menilai semula elaun yang sedia ada supaya ia setidak-tidaknya mencerminkan bebanan kos sara hidup sebagai seorang mahasiswa. jumlah elaun yang sama tanpa sebarang peningkatan saban tahun ibarat sama dengan memotongnya kerana dimamah inflasi.Tindakan ini akan membantu mengurangkan bebanan kewangan yang ditanggung oleh para mahasiswa.

Sebagai pemangku kepentingan dalam ekosistem pendidikan, Bahagian Pendidikan Tinggi MARA perlu memainkan peranan proaktif. Mereka harus memberikan tindak balas yang tepat terhadap tuntutan yang semakin mendesak ini. Dengan demikian, mereka akan membina dasar yang menggalakkan kecemerlangan pelajar. Secara kesimpulannya, perlunya peningkatan elaun Kolej Profesional MARA adalah satu perkara yang sangat mendesak. Elaun ini perlu mencerminkan kos sara hidup mahasiswa pada masa kini. Mahasiswa mesti diberi peluang untuk berkembang tanpa dibebani dengan masalah kewangan. Dengan adanya sokongan yang mencukupi, mereka akan dapat menjalani perjalanan pendidikan dengan lebih yakin dan bermakna.

Share :
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
TERKINI

ARTIKEL BERKAITAN

Perspektif Kemelut Air Kedah, Kelantan Dari Lensa Asasi Rakyat

Pada Hari Raya Aidilfitri tahun ini, penduduk di negeri Kedah dan Kelantan telah dan sedang menghadapi masalah kekurangan bekalan air yang semakin kritikal. Kedua buah negeri ini telah gagal memenuhi tanggungjawab mereka dalam menjamin hak asasi manusia, dan penduduk setempat terpaksa menanggung beban hidup yang sukar akibat kegagalan ini.

Baca Lanjut »

Filem Anwar Dan Refleksi Seputar Reformasi Demokrasi Serantau

Selepas melihat filem biopik berjudul “Anwar The Untold Story”, yang bercerita tentang perjuangan Bapak Anwar Ibrahim, saya jadi teringin untuk menulis pasal refleksi berkait reformasi dirantau Malaysia dan Indonesia.  kritik pada seni mestilah ada, namun tak lupa pula apresiasi dan refleksi mesti juga ada . Seorang sahabat saya pernah berkata apresiasi memunculkan semangat untuk saling menghargai dan refleksi menghidupkan semula nilai-nilai perjuangan. 

Baca Lanjut »