Filem Anwar Dan Refleksi Seputar Reformasi Demokrasi Serantau

Selepas melihat filem biopik berjudul “Anwar The Untold Story”, yang bercerita tentang perjuangan Bapak Anwar Ibrahim, saya jadi teringin untuk menulis pasal refleksi berkait reformasi dirantau Malaysia dan Indonesia.  kritik pada seni mestilah ada, namun tak lupa pula apresiasi dan refleksi mesti juga ada . Seorang sahabat saya pernah berkata apresiasi memunculkan semangat untuk saling menghargai dan refleksi menghidupkan semula nilai-nilai perjuangan. 

Sejak tahun 1998 hingga hingga kini,  Reformasi di Indonesia dan Malaysia mungkin tak terlalu  sempurna, Tapi semangat reformasi layak diperjuangkan. Kedua Negara serumpun mungkin memiliki perbezaan kondisi saat reformasi terjadi. Sejak reformasi 1998 ,cara untuk melihat kemajuan, kemunduran, atau kebekuan demokrasi Indonesia dan Malaysia  adalah dengan melakukan penilaian secara berkala tentu bermula dari refleksi.

 Jika di perhatikan selepas reformasi di kedua negara penyertaan politik rakyat tidak lagi hanya diukur dengan menyertai pilihan raya tetapi menjangkau kepada penyusunan diri dan luahan pendapat secara terbuka ,menghormati kepelbagaian, menghormati keistimewaan, membina kuasa tawar-menawar sivik ,dan meluaskan pemahaman tentang struktur sosio-politik yang sama rata.

Demokrasi terbuka juga mengemukakan pandangan lain, soal realiti dan soal keaslian. Tiada apa-apa yang boleh ditutup dengan lencongan semata-mata.  Selepas reformasi, demokrasi bukan sahaja mengenai keputusan pertandingan pilihan raya tetapi juga menghimpunkan kumpulan masyarakat dalam ruang komunikasi, dialog dan penyertaan sebenar dalam kehidupan politik . 

Dalam demokrasi, kebebasan atau kemerdekaan adalah prasyarat yang paling penting, bagaimanakah kehadiran setiap individu rakyat dapat memberikan penyertaan dan aspirasi dalam suasana kebebasan. walaupun negara wujud, kewujudannya bukan untuk membatasi kebebasan warganegara.

Dalam kebebasan terdapat prinsip yang abadi iaitu keadilan. Salah satu cara untuk mengukur kebebasan ialah keadilan. Jika keadilan telah dicari, kemerdekaan adalah satu keperluan, tetapi jika keadilan diabaikan, di manakah rakyat mencari kemerdekaan?

Perkara nombor dalam demokrasi sentiasa penting. Angka-angka itu merangkai kemenangan, kuasa dan kemakmuran. Mereka yang mempunyai lebih banyak nombor; menang tetapi angka bukanlah perkara yang paling penting ada sesuatu yang perlu dikekalkan, rasa kebebasan dan keadilan yang akan melengkapkan kemenangan dalam pertandingan demokrasi 

Ingat, reformasi belum selesai. Kita hendaklah terus menjaga hala tuju perjalanan Negara kita masing-masing  untuk bergerak ke arah matlamat kita dan berjalan ke arah yang kita impikan bersama. Jangan sampai segelintir kumpulan mahu merampas reformasi atas nama demokrasi Apabila tiba masanya untuk reformasi, kita semua mesti bersedia, berdiri tegak, mempertahankan cita-cita reformasi, demi Negara yang kita semua cintai.

Share :
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
TERKINI

ARTIKEL BERKAITAN

Sajak Mencari Reformasi

Tatkala tenggelamnya bahtera di tengah lautan,Tertewasnya angkatan perang lantas diusir ke persisiran,Terasa resah, gelisah lesap sudah ketenangan. Dari jauh aku termenung sambil memerhati,Merenung semula Kota

Baca Lanjut »

Hentikan Diskriminasi Terhadap Ahli Politik Wanita

Baru-baru ini, tular satu video berdurasi seminit 34 saat di mana seorang pempengaruh mempertikaikan cara pemakaian Ahli Parlimen Bentong, YB Young Syefura binti Othman di pentas ceramah Malaysia Madani di Kedah pada Sabtu, 15 Julai 2023. Kenyataan yang dibuat oleh pempengaruh tersebut jelas merupakan serangan berbentuk seksis dan berunsur gangguan lucah terhadap beliau. Budaya politik sempit dan tidak matang ini haruslah dihentikan serta merta.

Baca Lanjut »