Taman Jajar: Kuasa Kerjasama Komuniti Dalam Memelihara Alam Sekitar

Manakan tidak, Sungai Ara yang mengalir jernih dengan ikan-ikan dan udang di dalamnya, di sepanjang taman perumahan ini telah dianugerahkan sebagai sebagai sungai terbersih di Malaysia pada tahun 2015.

Keindahan Taman Jajar ini juga dapat dilihat dengan pelbagai tumbuh-tumbuhan yang indah termasuk bunga sakura yang mekar di sekitar taman. Keadaan yang sangat mesra alam ini secara tidak langsung mengundang kembali burung-burung dan haiwan-haiwan lain hingga menjadi sebuah hab biodiversiti yang penting di negeri Pulau Pinang.

Taman Jajar juga terkenal sebagai sebuah kawasan kejiranan yang selamat dengan kadar jenayah yang paling rendah dan mempunyai kualiti udara yang terbaik.

Namun, tahukah anda bahawa pencapaian ini tidak dicapai dalam tempoh yang singkat, bahkan ia memerlukan usaha yang keras dari pelbagai pihak. Pada tahun 2012, keadaan di Taman Jajar sangat teruk, anak sungai dibiarkan busuk dan kotor dengan sisa-sisa buangan dari kandang lembu berdekatan, hingga tiada siapa mahu datang mendekati Kawasan ini.

Bahkan, pada waktu itu, tiada yang berani menegur pemilik kandang tersebut kerana risau akan menerima gangguan dari samseng dan orang-orang mabuk yang turut melepak di Kawasan kandang.

Oleh sebab itu, para penduduk, dengan objektif yang sama, telah berganding bahu untuk mengubah keadaan Taman Jajar. Walaupun masing-masing datang daripada pelbagai kaum dan latarbelakang yang berbeza, mereka mengadakan perbincangan bersama mengenai keperluan untuk mendapat persekitaran yang bersih dan selesa dengan udara yang segar, yang mana ini merupakan objektif asal projek ini.

Pada mulanya, usaha mereka dipandang rendah pihak berkuasa, dan ini bermakna mereka perlu banyak mengeluarkan kos perbelanjaan menggunakan duit mereka sendiri. Namun setelah sedikit demi sedikit perubahan terzahir, pihak berkuasa telah bersetuju untuk bekerjasama dan menubuhkan sebuah taskforce.

Taskforce ini terdiri daripada Jabatan Pengairan dan Saliran, Majlis Bandaraya Pulau Pinang, Majlis Daerah Seberang Perai, Jabatan Alam Sekitar, Indah Water Konsortium, dan Pejabat Kesihatan Daerah.

Penduduk Taman Jajar mencuba sebaik mungkin untuk mengekalkan unsur semulajadi dalam membangun taman ini. Terdapat beberapa percanggahan pendapat antara persatuan penduduk dan juga pihak berkuasa.

Tindakan pihak berkuasa yang ingin meluruskan Sungai Ara hingga terlihat seperti sebuah longkang besar, menerima tentangan hebat penduduk. Mereka mahukan keadaan sungai yang semulajadi, dengan aliran yang berlekuk-lekuk dan berlantaikan pasir sungai semulajadi, bukan simen.

Para penduduk juga menekankan bahawa pokok-pokok bunga yang hendak ditanam hendaklah dari pelbagai jenis dan warna, bagi menggalakkan kehadiran serangga-serangga kecil dari pelbagai jenis, sebagai agen pendebungaan.

Setelah bertungkus-lumus, mereka Berjaya memulihkan sungai yang sangat busuk dan kotor kepada sebuah habitat ekosistem yang memberi manfaat kepada semua masyarakat.

Suasana positif ini telah berjaya menarik minat masyarakat dari pelbagai kaum sekitar Pulau Pinang untuk beriadah dan mengadakan beberapa aktiviti Bersama-sama di sini, seperti Zumba, berkelah, acara larian, dan perhimpunan penduduk.
Tidak hairanlah Taman Jajar dikenali sebagai kawasan yang harmoni.

Namun kini, Taman Jajar menerima sebuah ancaman baru, iaitu pembinaan lebuhraya Pan Island Link (PIL), iaitu, salah sebuah lebuhraya di bawah projek Penang Transport Master Plan (PTMP).

Menurut perancangan, mereka akan meluruskan sungai sedia ada, dan membina sebuah lebuhraya bertingkat di atasnya. Lebih merisaukan, lebuhraya ini juga akan merentasi Kawasan-kawasan rumah ibadat seperti masjid, kuil, gereja dan tokong, kampung-kampung tradisi dan Kawasan komersial.

Seperti yang kita tahu, lebuhraya memang diketahui dengan suasana yang bising dengan bunyi kenderaan dan asap yang dibebaskan sangat mengganggu. Oleh sebab itulah para penduduk setempat membantah sekeras-kerasnya projek ini.

Kawasan berbukit juga akan ditembusi oleh terowong-terowong jalanraya dan ini amat merisaukan kita kerana ianya akan mengakibatkan lebih banyak bencana alam seperti tanah runtuh dan banjir kilat.

Oleh itu, marilah kita Bersama-sama menunjukkan sokongan kepada penduduk Taman Jajar dan masyarakat sekitar Pulau Pinang untuk membantah projek ini.

Semangat yang wujud dalam kalangan penduduk Taman Jajar ini wajar kita contohi. Kita boleh aplikasikan tindakan ini dalam usaha membaikpulih kawasan-kawasan hutan yang telah terganggu oleh pembangunan manusia dengan menanam semula pokok-pokok, menggalakkan kehadiran serangga agen pendebungaan, yang secara tidak langsung menjemput lebih banyak burung sehingga kestabilan ekosistem mula tercapai.

Seterusnya, kita dapat simpulkan bahawa masalah perubahan iklim ini benar-benar berlaku, dan tindakan kita yang sering mengabaikan alam sekitar sebenarnya lebih mempercepatkan perubahan iklim ini untuk terjadi. Namun, dengan usaha semua pihak tanpa mengira bangsa dan agama, kita pasti boleh menuju kehidupan yang lebih sejahtera.

Share :
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
TERKINI

ARTIKEL BERKAITAN

Sajak Mencari Reformasi

Tatkala tenggelamnya bahtera di tengah lautan,Tertewasnya angkatan perang lantas diusir ke persisiran,Terasa resah, gelisah lesap sudah ketenangan. Dari jauh aku termenung sambil memerhati,Merenung semula Kota

Baca Lanjut »